Expoziția „Clubul Arhitecturii 55”, o colecție de imagini și aminitiri cu peste 150 de planșe din viața culturală a Club A, la Kulturhaus

Marți, pe 15 octombrie s-a deschis oficial Galeriile Kulturhaus, un nou spațiu cultural bucureștean, care promite o abordare nouă și foarte modernă. Prima expoziție lansată face un link peste timp între un brand cultural de care s-a ocupat douăzeci de ani managerul cultural Adrian Șoaită, propietarul noii galerii. Este vorba despre „Clubul Arhitecturii 55”, o colecție de imagini și aminitiri cu peste 150 de planșe din viața culturală a Club A.

Expoziția face parte dintr-un proiect amplu de arhivare și restituire în mediul online și nu numai, proiect co-finațat de AFCN.

Seara de marți a fost plină de emoții și nostalgii. Proaspăta galerie a primit oaspeți de seamă din lumea artei, a muzicii, a literaturii, a presei și chiar dintre membri fondatori ai Club A.

Adrian Șoaită și echipa sa, împreună cu Doru Rocker Ionescu – curatorul expoziției, i-au întâmpinat pe Ioan Bogdan Lefer, Călin Irimescu, Costin Petrescu, Dana Papadima, Daniel Rădulescu, Răzvan Cosmin Țupa, Angelica Stan, Irina Cios, Anelyn Rădulescu, Florin Hălălău, Paula Craioveanu, Ioan Big, Adrian Fetecău, Emil Viciu – Sarmalele Reci, Ovidiu Mihailescu, Anda Pittiș, Sorin Minghiat, Dan Bădulescu, Mona Gavrilaș, Doinel Tronaru, Florian Gheorghe, Lenți Chiriac, șamd. 



Oaspeții au vizitat expoziția și au semnat pe fotografiile în care apăreau. 

Costin Petrescu, membru fondator Club A, arhitect și pionier al rock-ului românesc, a povestit momentul înființării clubului, prin munca și contribuțiile financiare ale studenților, entuziasmul de a avea un club al lor „ca-n străinătate”, singurul club privat din România până în ’90, întrebând retoric, cu vocea tremurândă de emoție:

„Clubul a reprezentat pentru noi o oază de lumină și de acțiune. Câți n-am cântat în clubul ăsta, câți n-am dansat, câți nu ne-am îndrăgostit în clubul ăsta?!”



Dar, înainte de a fi un loc în care s-au creat amintiri pentru toată viața, s-au legat prietenii și iubiri, Clubul a fost un incubator de idei artistice și un promotor de valori, valori pe care echipa condusă de Șoaită încearcă să le transmită prin proiectul „Clubul Arhitecturii 55” către noua generație, prin conferințe în licee, prin ziare distribuite gratuit, prin crearea unei arhive online a imaginilor, oamenilor și ideilor adunate de-a lungul timpului.

Valorile și ideile promovate de Club A l-au marcat în mod decisiv pe Adrian Șoaită, care își concentrează toate resursele pentru a construi spațiul multi-art Kulturhaus, pentru a promova și a crește artiști tineri, care vor găsi un sprijin, un spațiu de expunere și promovare la Kulturhaus.

Mulțumim prietenilor care ne-au fost alături la lansare în plan fizic sau ideatic, celor care ne zâmbesc din imagini, fotografilor care au contribuit la crearea arhivei.

Web radios