Punctul pe știri. Un podcast săptămânal cu Magda Grădinaru, marca Rock FM

Red: Bun găsit, Magda, bun venit în echipa Rock FM, o să vorbim imediat despre podcastul pe care îl faci, dar, în primul rând, câteva cuvinte despre tine și parcursul tău profesional

Magda Grădinaru: În primul rând, cred despre mine că mă pricep mai bine să pun eu întrebările, decât să răspund la ele, mai ales atunci când trebuie să vorbesc despre mine. Să încep așa: de câte ori mă rătăcesc într-un oraș străin, aleg să-i întreb pe oamenii de pe stradă unde sunt și cum mă întorc pe drumul bun, în loc să întreb hărțile sau telefonul. Se întâmplă să fiu trimisă pe drumuri ocolite, să ajung în intersecții care nu au o bifă pe harta turistică, să intru într-o cafenea unde chelnerița trece de la o masă la alta și umple ceștile, să aștept că odată cu indicațiile geografice să-mi fie spusă și o jumătate de poveste și așa mai departe. Așa fac și cu cărțile, aștept ca o notă de subsol să mă trimită la altă carte și astfel să desfășor un puzzle în care contextul, tabloul general, nuanțele să facă diferența. Cam asta e miza mea atunci când scriu o analiză sau intervievez pe cineva.

Așadar, sunt jurnalist. Fac asta de peste 15 ani, am trecut prin agenție de știri, NewsIn și News.ro, televiziune, Realitatea, Digi24 și pentru puțină vreme TVR, presă online, Ziare.com și Spotmedia, unde scriu și acum,  și, iată, acum și podcasturi într-un trust radio.  De la început am jonglat cu politica internă, afacerile europene și cultură în sens larg și dacă e să am o convingere de drum lung, atunci e aceea că anchetele, analizele, interviurile societale, culturale sunt cele care, fără a-ți ține lecții, îți dau un acces fantastic la cum sunt afectate istoriile mici, viețile noastre de zi cu zi, de istoria mare, de deciziile politice, de războaie, de legi și alte astfel isprăvi.

Red: Îți propui, ne propunem, un podcast de actualitate. Informațiile vin peste noi neîncetat, trăim vremuri tulburi, e greu de găsit o busolă, o cheie de interpretare pentru tot ce (ni) se întâmplă. Spune-ne câteva vorbe despre acest produs jurnalistic. De ce ar fi deosebit de restul și ce propune publicului?

Magda Grădinaru: Propune context, nuanțe, echilibru natural, fără acrobații, și mai ales întrebări care să lămurească de ce și cum lumea în care trăim ne afectează viețile.

Sunt foarte multe știri, uneori vin peste noi ca și cum ar fi decupaje disparate, iar asta ne dă un sentiment teribil de anxietate, de multe ori. Nu întoarcem privirea de la știri pentru că nu vrem să fim informați, ci, din contră, am vrea să știm mai mult, să înțelegem, să avem timp să punem știrea în context.

Cam asta vom face în acest podcast, ne vom opri asupra știrilor importante, care sunt pe agenda publică, și vom vedea de unde au pornit, ce s-a întâmplat și mai ales cum ar putea să ne afecteze. Că să dau un exemplu, vom încerca să aflăm de ce corupția nu mai este o temă pentru politicieni, dar încă auzim de cazuri teribile de corupție în spitale. Ce înseamnă de fapt corupție, cât de mult ne percepem distorsionat că fiind inevitabil corupți, că altfel nu se poate să rezișți în sistem și cine a pus batista pe țambalul corupției.

Red: În fine, care ar fi dorința ta personală în legătură cu acest podcast? Ai ceva de transmis publicului, ascultătorilor?

Magda Grădinaru: Îmi doresc că aceia care ne ascultă să-și pună întrebări și unele dintre aceste întrebări să-mi fi reușit și mie, cu invitatul. Apoi, îmi doresc să fie un loc al clarității și mai ales al lipsei de încrâncenare, pentru că limbajul contondent, complexul de superioritate, zgomotul și polarizarea cu orice preț ne limitează cumplit accesul la a înțelege ce și de ce s-a întâmplat un lucru, chiar și un lucru greu, cum e un război. Mai puțini pumni strânși și mai multă ridicare din sprâncene, pentru că dubiul și întrebarea sunt ce ne trebuie pentru a fi curioși și, da, mai puternici.

Web radios