„Sunday Bloody Sunday”, un apel împotriva violenței și politicii

„Sunday Bloody Sunday” este una dintre cele mai politice melodii ale trupei irlandeze U2, reflectând perspectiva unei generații nevoite să fie martoră oripilată a conflictelor din Irlanda de Nord.

În acest caz este vorba despre evenimentele din 1972, „Bloody Sunday”*, din Derry, când trupele britanice au împușcat și ucis protestatari neînarmați pentru drepturile civile.


Deși piesa este, în esență, un apel împotriva violenței și politicii, unii au interpretat inițial mesajul ca fiind partizan. Bono și U2 au subliniat că melodia nu ia partea nimănui în conflict, ci este un strigăt împotriva vărsării de sânge și a violenței, un eșec al politicii. Totuși, în contextul diviziunilor existente și al sensibilității față de orice referire la „Bloody Sunday”, unii au perceput-o ca provocatoare. La concerte, Bono simțea adesea nevoia să sublinieze intenția piesei, declarând publicului: „This is not a rebel song!”.

Conform lui Bono, „Sunday Bloody Sunday” trebuia să fie piesa care să facă legătura dintre albumul de pe care vine peisa, „War” și anteriorul, „October”, servind ca o modalitate de a conecta „Bloody Sunday” cu Duminica Paștelui, încercând să sugereze prin aceasta sentimentul de triumf asupra morții. 

Deși solistul a recunoscut că nu a reușit pe deplin să-și exprime sentimentele în mesajul melodiei, a rămas totuși mulțumit de acest eșec, afirmând că piesa este una dintre acelea care au trecut testul timpului.

 „Am petrecut minute pe aceste cântece, nu ore. Așa că ‘Sunday Bloody Sunday’ nu a ieșit așa cum trebuia. Și totuși, din punctul de vedere al melodiei și prin sugestia versurilor, a trecut testului timpului. Am schimbat versurile când o cânt acum, doar pentru a o face mai credibilă pentru mine”.

Potrivit Britannica, Bloody Sunday a fost o demonstrație care a avut loc în Londonderry (Derry), Irlanda de Nord, duminică, 30 ianuarie 1972, de către susținătorii drepturilor civile romano-catolici, care a degenerat în violență când parașutiștii britanici au deschis focul, ucigând 13 persoane și rănind alte 14 (unul dintre răniți a murit ulterior). Bloody Sunday a dus la o creștere a sprijinului pentru Armata Republicană Irlandeză (IRA), care susținea violența împotriva Regatului Unit pentru a-l forța să se retragă din Irlanda de Nord. Incidentul a rămas o sursă de controverse timp de decenii, cu relatări contradictorii despre evenimente. În iunie 2010, Raportul Saville, concluzia finală a unei anchete guvernamentale inițiate de prim-ministrul britanic Tony Blair în 1998, a stabilit că niciuna dintre victime nu a reprezentat o amenințare pentru soldați și că împușcăturile au fost nejustificate.

Foto: Getty Images.

Web radios