14 ani fără Adrian Păunescu, dar cu Cenaclul Flacăra, la „Gala Folk Bun”

Pe 5 noiembrie 2024, se împlinesc 14 de la plecarea poetului și artistului Adrian Păunescu, o figură emblematică a culturii românești. În semn de omagiu, fiul său, Andrei Păunescu, alături de Cristi Dumitrașcu, arată că spiritul Cenaclului Flacăra e viu, la evenimentul „Gala Folk Bun” de pe 9 noiembrie 2024, de la Sala Palatului.

Săptămâna ce urmează cuprinde o dată specială - pe 5 noiembrie, se împlinesc 14 ani de la moartea marelui poet Adrian Păunescu. Așadar, spectacolul de pe 9 noiembrie 2024, de la Sala Palatului, „Gala Folk Bun”, va avea un format deosebit, care va sublinia moștenirea culturală a Cenaclului Flacăra și va evidenția felul în care muzica folk s-a dezvoltat în țara noastră. 

 

Evenimentul se va remarca printr-o adevărată bătălie (folk și nu numai) între membrii Cenaclului Flacăra și reprezentanții folkului alternativ de azi, inclusiv artiști de renume, precum Dinu Olărașu, un vechi membru al Cenaclului de după 1983, acum „transferat” la adversari, în urma înțelegerii celor două tabere. Această confruntare creativă își propune să aducă împreună stiluri muzicale și generații diferite, într-o gală care arată evoluția și diversitatea genului folk în România. Cristi Dumitrașcu a denumit conceptul „o confruntare a ideilor”, la care publicul este invitat să participe activ, prin susținerea taberei cu cea mai convingătoare, ofertantă și inventivă abordare muzicală și a mesajului. 

  

„⁠Pe 9 noiembrie 2024, va fi un duel pe viață și pe viață între Cenaclul Flacăra și Folk Bun De Azi, la Sala Palatului din București. 

⁠Va fi o înfruntare reală, nu un meci aranjat. Deși întâlnirea noastră, a artiștilor de pe scenă, va fi prietenească, nu acceptăm și nu dorim un scor egal protocolar, un blat, care se stabilește adesea în culisele întrecerilor amicale. 


Da, vrem să câștige în primul rând publicul, dar pe scenă vrem să câștigăm noi, cei din Cenaclul Flacăra, și abia așteptăm să ne aplaudăm și adversarii pentru reușitele lor, tocmai pentru că știm de ce reușite suntem noi în stare: de Valoare, de Identitate, de Emoție, de Adevăr, de Lumină, de Luptă, de Libertate. 

⁠Și totuși există iubire! Doamne, ocrotește-i pe români!”, a declarat Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, despre evenimentul „Gala Folk Bun 2024”. 

 

„Dincolo de orice închipuită sau presupusă rivalitate între generația nouă și cea care s-a lansat în Cenaclul Flacăra, folkul românesc a fost mainstream datorită lui Adrian Păunescu, indiferent dacă l-ai plăcut sau nu pe cel care a «zguduit» cultura de masă atât de liniară în anii ‘70-‘80. Ziua în care poetul a plecat dintre noi este o zi neagră și a rămas așa, nu doar pentru familie și prieteni, ci pentru toți oamenii care au rezonat cu versul, cu muzica și cu frumosul, în anii în care românii se sufocau de atâta minciună și conformism. 


La Sala Palatului, în 9 noiembrie 2024 (poate nu întâmplător în săptămâna în care se împlinesc 14 ani de la dispariția poetului dar și ziaristului care și-a făcut singur cronica morții de pe patul de spital), toți cei prezenți vor realiza că și folkiștii noi, dar și cei consacrați (sunt  convins că și  o mare parte a publicului), poartă în suflet spiritul acelei generații în blugi, care a salvat cumva ideea de libertate, de nesupunere și de evoluție, de «out of the box», într-o țară care a avut șansa de a scăpa, de a devia la un moment dat, de la un sistem cretin, precum este și acum cel din Coreea de Nord, pentru a putea ajunge unde este astăzi!


Indiferent cine va câștiga sâmbătă seară, dintre cele două grupări de folkiști, publicul va fi martorul unei întâlniri istorice în sensul dezbaterii și nu neapărat al concertului în sine, pentru că da, Cenaclul Flacără vs Folk Bun De Azi va fi mai mult decât un simplu spectacol, va fi o cronică a ultimilor 50 de ani, în care ne vom regăsi cu emoție de la cel mai mic până la cel mai mare”, a declarat Cristi Dumitrașcu. 


Invităm publicul să ni se alăture pentru a celebra moștenirea lui Adrian Păunescu și pentru a susține arta folk românească, în toate nuanțele și formele sale. 


Web radios