De vorbă cu trupa Grinder despre EP-ul „New Steel” și despre evoluția de la primul concert în Capitală

Trupa constănțeană Grinder a avut parte de un an plin de experiențe și pare că, încetul cu încetul, cucerește scenele din orașul natal și din București. „New Steel”, cel mai recent material discografic, reprezintă maturizarea formației, din punct de vedere al direcției muzicale, și impunerea băieților pe scena autohtonă de stiluri extreme.

Cel mai recent material de la Grinder, „New Steel”, e excelent, ca să fiu directă. Când l-am ascultat, m-am simțit foarte entuziasmată să simt pe propriile timpane cât de mult au muncit băieții și cât de departe au ajuns, din punct de vedere artistic, într-un singur an și puțin. 

Am văzut Grinder pentru prima dată anul trecută Underworld. Era primul lor concert în București. Am stat de vorbă cu ei chiar de atunci. Mi s-a părut că au ceva foarte special și că aș fi ratat multe dacă nu îi intervievam atunci. Și așa ar fi fost. Grinder a parcurs o călătorie frumoasă de atunci, plină de experiențe, de eforturi și de rafinări, toate materializate într-un EP hardcore de toată splendoarea - „New Steel”. Mini albumul reprezintă o declarație impunătoare referitoare la valoarea muzicală a trupei, un mesaj clar și răspicat că vor ajunge departe și că ei cu muzica nu se joacă. Un fel de „stați numai să vedeți ce urmează!”


În mod evident, fiind un fan avid Grinder, a trebuit să îi iau puțin la întrebări. Iată ce au avut băieții de spus despre „New Steel”, despre evoluția lor ca artiști de la primul concert din Capitală și despre perioada prosperă prin care muzica hardcore punk trece acum. 

Ultima dată când am vorbit într-un interviu, era primul vostru concert în București. Acum, ați trecut prin câteva cântări aici și în țară. Prin ce schimbări ați trecut, din punct de vedere al experienței scenice? Cum v-ați dezvoltat? 

Grinder: A trecut chiar un an și jumătate de la primul concert din Underworld. Acel concert a marcat începutul unei perioade super turbate, din punct de vedere al concertelor. În primăvara aceea am avut cinci sau șase saptamâni la rând, în care am cântat weekend de weekend, câteodată și cu două concerte într-un singur final de săptămână. Astea chiar ne-au călit și am observat și am învățat elementele importante pentru un act scenic ca lumea. Am învățat chiar și lucruri benefice pentru experiența noastră ca oameni, în contextul unei trupe din România. Am văzut cum e să cânți cu o camera plină, cu o sală goală, ce te ajuta să te conservi și ce îți dăunează actului de împărțit ciocane (prea multe beri înainte de concert sunt clar un factor negativ, dar încă lucrăm la capitolul ăsta). Pe scurt, am devenit mult mai siguri pe ce știm și ce putem să facem la un concert. Și, normal, încercăm să experimentăm câteodată, ca să construim un spectacol cât mai solid.


Am zis de mai multe ori că mi se pare că sound-ul vostru e mult mai matur acum, că EP-ul „New Steel” e un fel de Grinder 2.0. Povestiți-mi cât efort a necesitat materialul, care e povestea și ce ați vrea să înțeleagă atât fanii de la început cât și cei noi despre voi. 

Grinder: Credem că e și normal ca „New Steel” să sune mai matur și legat. Avem deja patru ani de la lansarea albumului de debut și doi ani de când suntem alcătuiți din actuala formulă. Avem o chimie super bună și pe zi ce trece, ne închegăm din ce în ce mai tare. Să-ți spunem sincer, a fost un pic haotică toată treaba cu EP-ul. Aveam câteva piese pe care le cântam live, deși nu apucasem să le lansăm în niciun fel, care apoi s-au adunat, așa că am considerat necesar să facem ceva în legătura cu asta. Procesul de înregistrare a fost lung și anevoios, nu doar din cauza faptului că suntem împrăștiați între București și Constanța, dar și pentru că a trebuit să învățăm despre acest proces pe parcurs. Am făcut tot EP-ul pe barba noastră, finanțat din banii strânși din concerte și vânzări de merch, deci, practic, cu control absolut asupra lucrurilor celor pe care le făceam. De aceea a durat mult prea mult, dar tot de aceea au ieșit o mână de piese de care suntem foarte mândri.

Ce ne-ar plăcea să rețină oricine ne ascultă sau ne-a ascultat este că deși sound-ul nostru este dinamic, nu știm niciodată ce idei ne apar și cum o să sune, o să livrăm mereu muzică grea.


Scena de punk și de subgenuri punk parcă trec printr-o renaștere mult mai pronunțată anul acesta. Cum vedeți voi această explozie puternică a genurilor agresive? 

Grinder: Punk-ul este muzică politică, ancorată în societate, scoțându-i în evidență problemele (din diverse perspective). E logic ca atunci când tot climatul politic e instabil, ai război în sus, inflație și extremism chiar la tine acasă, punk-ul să scoată capul ca un fel de protest muzical. Noi, în afară de Stan care e membru veteran Anexa Unu și acum și Pârnaie, nu cântăm punk, dar suntem punks (sau, cel puțin, așa ne place să credem).

Ce urmează pentru Grinder? Ce planuri aveți pentru 2025?

Grinder: Concerte. Vrem să cântăm. Lansarea EP-ului a fost un scop major de îndeplinit, acum o să facem ce știm cel mai bine, adică muzică live. Vrem să ne înscriem la concursuri de genul Posada sau Constelații, pentru că, în sfârșit, avem material discografic ce reprezintă fidel etapa actuală a trupei. Ar fi mișto să cântăm și la niște festivaluri open air la vară sau poate mai ieșim din țară, primul concert după lansarea EP-ului a fost în Sofia, Bulgaria cu niște trupe bulgărești super grele (Burrial Site, Sub Terra, Cold Body) și a fost o experiență foarte plăcută. Oportunitățile apar și dispar, dar acum suntem mai pregătiți ca niciodată pentru ele. Cât despre muzică nouă, încă nu este materializat niciun plan.


Web radios