De fapt, acesta din urmă, The Smile, este prezentă în Top 10 cu ambele albume scoase în acest an: „Wall of Eyes” și „Cutouts”, iar despre continuarea Radiohead, UCR scrie că „este o trupă a secolului 21 care evoluează într-un ritm ce depășește adesea propriul program”.
Despre revenirea lui David Gilmour, revista scrie: „Împins de producătorul Charlie Andrew să privească înainte, nu înapoi, Gilmour explorează noi teritorii pe Luck and Strange. Totuși, nu își abandonează complet trecutul cu Pink Floyd”, în timp ce motivarea pentru alegerea The Cure drept albumul rock al anului este:
„Songs of a Lost World” nu schimbă formula – piesele se construiesc încet, cu eliberare euforică, peisajele muzicale sunt săpate delicat și deliberat – dar The Cure nu a sunat atât de adevărat de mai bine de 30 de ani”.
Top 10, mai jos:
1. The Cure, „Songs of a Lost World”
2. The Black Crowes, „Happiness Bastards”
3. David Gilmour, „Luck and Strange”
4. Jack White, „No Name”
5. The Smile, „Wall of Eyes”
6. Green Day, „Saviors”
7. Judas Priest, „Invincible Shield”
8. The Black Keys, „Ohio Players”
9. Pearl Jam, „Dark Matter”
10. The Smile, „Cutouts”
Cel mai bine vândut album rock din 2024 are 47 de ani
Într-un an dominat de pop, country și hip-hop, albumul din 1977 al trupei Fleetwood Mac, „Rumours”, a fost albumul rock cu cea mai înaltă poziție în topul de final de an al Billboard pentru 2024, ocupând locul 34, cu un loc înaintea colecției de hituri din 2017 a lui Elton John, Diamonds.
Doar 29 dintre cele 200 de albume din clasamentul anual Billboard 2024 au fost ale unor artiști rock, iar deprimarea vine din faptul că niciunul dintre ele nu a fost lansat în acest an și, în plus, aproape toate (sunt doar cinci excepții) sunt compilații de hituri.
Pe lângă „Rumours”, singurele albume rock care nu sunt compilații și care au intrat în clasament au fost „Nevermind” al Nirvana, „Back in Black” - AC/DC, „Hybrid Theory”, debutul Linkin Park și albumul auto-intitulat al trupei Sublime din 1996.
Foto: Getty Images.