10 dintre cele mai controversate albume rock din toate timpurile

Aceste albume nu doar că au definit genul rock, dar au pus și întrebări esențiale despre libertatea artistică și limitele moralității.

Rock-ul a fost mereu un adevărat simbol al rebeliunii, iar chitara electrică, prin puterea și versatilitatea sa, a tăiat prin convenții ca o lamă. De-a lungul decadelor, artiștii rock au fost în centrul controverselor, fie din cauza versurilor, a tematicii abordate sau a imaginii lor. Fie că este vorba despre distracție, droguri, simboluri satanice sau mesaje politice, albumele lor au atras critici aprinse.

Iată 10 dintre cele mai controversate albume rock din istorie:


1. The Rolling Stones – Beggars Banquet

Lansat în timpul panicii satanice din anii ’60-’70, albumul a stârnit controverse cu piesa „Sympathy for the Devil”. Scrisă din perspectiva diavolului, melodia vorbește despre atrocități umane, ceea ce a deranjat publicul religios și l-a făcut să creadă că The Rolling Stones încuraja tinerii să facă lucruri oribile. În plus, coperta originală a fost cenzurată, deoarece ilustra o toaletă murdară acoperită de graffiti.

  

2. Judas Priest – Stained Class

Acest album a fost asociat cu un incident tragic, când doi adolescenți s-au sinucis ascultând piesa „Better By You, Better Than Me”. Părinții au acuzat trupa că ar fi inclus mesaje subliminale în melodie care îndemnau la sinucidere. Totuși, investigațiile au dovedit că acuzațiile erau nefondate, iar piesa era de fapt un cover după Spooky Tooth. „Când eu și trupa am auzit pentru prima dată de acuzațiile care ne erau aduse, nu ne venea să credem,” a scris Halford în cartea sa de memorii „Confess”, publicată în 2020. „Ce prostie era asta? Era atât de absurd, încât eram pur și simplu uimiți: De ce naiba am face vreodată așa ceva? Sigur nimeni în lume nu ar putea lua în serios asemenea aberații!”


3. Sex Pistols – Nevermind The Bollocks, Here's The Sex Pistols

Punk-ul a fost vocea furiei clasei muncitoare, iar acest album a fost un manifest anti-sistem. Cu versuri dure, un ton agresiv și o atitudine anti-monarhie, trupa a divizat opinia publică. Unii au văzut în album o critică necesară, alții l-au considerat vulgar și periculos. În plus, formația avea deja o reputație proastă, până la apariția albumului. Membrii foloseau limbaj profan în aparițiile TV, fuseseră concediați de la două case de discuri și li se interzise să cânte în mai multe locuri din Marea Britanie. 


4. Rage Against the Machine – Rage Against the Machine

Debutul trupei a fost un amestec incendiar de rap și rock, încărcat de mesaje politice puternice. Versurile lor anticapitaliste și anti-sistem au polarizat publicul, unii considerându-le esențiale, iar alții catalogându-le drept subversive. Și coperta albumului a stârnit reacții negative. Aceasta prezintă imaginea unui călugăr budist în flăcări. Deși, la prima vedere, neinițiații ar putea considera că este doar o imagine șocantă care se potrivește cu estetica punk a trupei Rage Against the Machine, fotografia are o istorie mult mai sumbră.

Realizată în 1963 de fotograful Malcolm Browne, poza îl înfățișează pe călugărul budist Mahayana Thích Quảng Đức, care s-a autoincendiat voluntar. Această manifestare a fost o formă de protest împotriva guvernului președintelui Ngô Đình Diệm. Utilizarea acestei imagini iconice pentru coperta albumului lor de debut demonstrează sfidarea autorității de către trupă. Albumul rămâne unul dintre cele mai directe manifeste muzicale.


5. Marilyn Manson – Mechanical Animals

Marilyn Manson a fost mereu un magnet pentru controverse, dar acest album a fost, în mod special, criticat după masacrul de la Columbine din 1999. Unii l-au acuzat că muzica sa a influențat autorii atacului, deși nu există dovezi care să susțină aceste afirmații. Lucrările sale au fost invocate în mai multe evenimente violente. Picturile și filmele sale au fost folosite ca dovezi într-un proces pentru crimă, iar el a fost acuzat că a inspirat alte crime și incidente în școli. Asocierea cu astfel de tragedii a contribuit la reputația sa controversată.


6. Ozzy Osbourne – Blizzard of Ozz

Albumul i-a consolidat lui Ozzy reputația de „prieten al diavolului”. Piesa „Suicide Solution” a fost acuzată că ar fi încurajat sinuciderea unui tânăr. Tribunalul a decis că versurile nu aveau această intenție. Osbourne a declarat, în 1991, că piesa era despre moartea legată de alcool a lui Bon Scott de la AC/DC din 1980, însă Bob Daisley, textierul, a dezvăluit în 2002 că el îl avea pe Osbourne în minte atunci când a scris versurile. Ozzy a rămas însă o figură marcantă și polarizantă în rock.


7. Guns N’ Roses – Lies

Trupa a șocat publicul cu piesa „One in a Million”, care a fost criticată pentru versuri considerate rasiste și homofobe. Axl Rose a fost acuzat că a depășit limitele moralității, iar albumul a generat dezbateri aprinse despre responsabilitatea socială a artiștilor. Criticul Jon Pareles a observat că „cu ‘One in a Million’ de pe 'Lies', trupa și-a adaptat imaginea pentru a atrage prejudecățile albe, hetero și naționaliste, denunțând negrii, imigranții și homosexualii, în timp ce se scuza subtil față de cei care s-ar putea simți jigniți’ în notițele albumului”. Jurnalistul de la OC Register, Cary Darling, a fost printre primii critici care au reacționat negativ la piesă, numind-o „cea mai respingătoare dovadă de paranoia de dreapta vreodată lansată de o casă de discuri majoră.”


8. Led Zeppelin – Led Zeppelin IV

Misterul din jurul acestui album, lipsa unui titlu și simbolistica ocultă au alimentat zvonurile că trupa ar fi făcut un pact cu diavolul. Deși albumul este considerat o capodoperă, mulți l-au privit cu scepticism, iar criticile legate de presupusa lor inspirație satanică au rămas.


9. Nirvana – In Utero

Piesa „Rape Me” de pe acest album a provocat valuri de critici, fiind considerată prea explicită. Deși Kurt Cobain a explicat că melodia este o critică la adresa violenței, mulți au considerat tema prea sensibilă. Versurile piesei au generat controverse chiar înainte de a fi lansată oficial. Trupa își dorea să o cânte în cadrul apariției lor de la MTV Video Music Awards din 1992, dar, conform managerului Nirvana, Danny Goldberg, în biografia sa „Serving the Servant” din 2019, președintele MTV, Judy McGrath, era îngrijorată că piesa „ar face ca MTV să pară că normalizează violul”. În plus, albumul a divizat fanii trupei din cauza abordării mai puțin comerciale.


10. Slayer – Reign in Blood

Albumul este un simbol al metalului extrem, dar versurile despre iad, tortură și crime istorice au provocat indignare. Cântecul „Angel of Death”, care face referire la Josef Mengele, un criminal nazist, a fost intens criticat pentru lipsa de sensibilitate.



Foto: Pexels 

Web radios