Cea de-a 13-a ediție a Jazz in the Park Festival deschide sezonul marilor evenimente din România cu un lineup divers, ce include artiști de renume internațional precum: Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Biréli Lagrène, Seun Kuti & Fela’s Egypt 80, Alabaster DePlume, Mammal Hands, Transylvania Jazz Orchestra, Berti Barbera & Sebastian Burneci Quintet, Sorvina, Amphitrio, jazzbois și New Fossils. Festivalul își schimbă data în calendarul de evenimente și va fi organizat la începutul verii, în 6-8 iunie 2025. Locația rămâne aceeași, idilică și plină de autenticitate: parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Jazz in the Park este a daytime festival - începând cu această ediție, festivalul își propune să nu fie unul la care participanții să vină doar seara, având mai multe activități încă de la primele ore ale zilei. Participanții sunt invitați să petreacă timp în festival nu doar pentru a asculta muzică, ci pentru a explora atmosfera, a se bucura de activitățile creative, a descoperi gastronomia din festival și pentru a trăi experiențe noi și momente autentice. Pentru câteva zile, lumea se oprește din graba ei și începe să asculte.
Lineup-ul ediției 2025:
Ibrahim Maalouf (Franța/Liban) – Trompetist și compozitor de renume internațional, cunoscut pentru stilul său în care combină jazzul cu influențe orientale. Primul instrumentist libanez nominalizat la Grammy, recunoscut pentru albumul „Queen of Sheba”. La Jazz in the Park 2025 aduce cel mai nou proiect al său, T.O.M.A. - ”Trumpets of Michel-Ange”.
Kokoroko (Londra, UK) – Trupa londoneză de Afrobeat-jazz, formată din opt muzicieni și condusă de Sheila Maurice-Grey, este cunoscută pentru energia vibrantă și fuziunea sunetelor africane și hip-hop cu jazzul contemporan. Melodia lor „Abusey Junction,” lansată pe un EP în 2018, a devenit un hit viral, cu peste 50 de milioane de vizualizări pe YouTube.
Biréli Lagrène (Franța) – Virtuoz al chitarei și ambasador al gypsy jazzului, cu influențe puternice din stilul lui Django Reinhardt. Albumul său „Gipsy Project” rămâne un reper în jazzul manouche.
Alabaster DePlume (Anglia) – Saxofonist, poet și activist, cunoscut pentru combinația sa de jazz, spoken word și improvizație. Muzica lui este profund introspectivă și evocatoare.
Mammal Hands (Anglia) – Trio britanic care îmbină jazzul cu influențe de muzică clasică, electronică și minimalism. Stilul lor cinematic și melancolic le-a adus recunoaștere internațională.
Sorvina (Germania) - este o artistă născută în New York și stabilită în Berlin, cunoscută pentru pasiunea sa contagioasă pentru storytelling. Muzica ei îmbină elemente de jazz rap, neo-soul, hip-hop alternativ și gospel, având la bază instrumente live și performanțe autentice.
Seun Kuti & Fela’s Egypt 80 (Nigeria) – Fiul legendarului Fela Kuti continuă tradiția Afrobeatului alături de trupa tatălui său, Egypt 80. Piesele lor sunt un mix energic de jazz, funk și ritmuri africane.
Berti Barbera & Sebastian Burneci Quintet - Reprezintă în acest moment tot ce poate da mai bun muzica modernă prin scena românească. Atmosferă familiară, piese bine alese, aranjamente complexe, groove, funk, swing, soul și blues, virtuozitate și umor.
Sorvina (SUA/Germania) - O artistă hip-hop cunoscută pentru dragostea contagioasă pentru storytelling . Îmbină elemente jazz rap, neo-soul, hip-hop alternativ și gospel.
New Fossils (Ungaria) – Cvintet de jazz experimental, cunoscut pentru muzica lor cinematică și lansarea propriului label independent, Morotva Records.
jazzbois (Ungaria) – Trio de jazz-hip-hop, remarcabil pentru improvizațiile psihedelice și combinațiile neașteptate de jazz și beat-uri urbane.
Amphitrio (România) – Proiect de jazz contemporan cu influențe nordice și balcanice, format din muzicieni cu experiență în muzica clasică și alternativă.
A Daytime Festival: Jazz și relaxare de la amiază, până la apus
Jazz in the Park este a daytime festival, un eveniment care își propune să ofere o experiență muzicală și culturală relaxată, desfășurată în timpul zilei, în aer liber. Spre deosebire de un festival clasic de noapte, Jazz in the Park creează un spațiu accesibil pentru toată lumea - de la familii și copii, până la pasionați de muzică și exploratori urbani. Pe lângă muzică pe tot parcursul programului, festivalul propune multe activități care sunt mai faine pe timp de zi: demonstrații culinare, talk-uri, restaurante tematice, târguri de creatori și muzică, multe ateliere de instrumente. Serile însă vor fi animate de degustări de vin, ateliere de cocktailuri și de concertele cele mai mari. Sigur, va fi timp și de jam session-uri și discuții de miez de noapte. Primii sosiți în fiecare zi vor avea parte de surprize la poartă.
Abonamente Jazz in the Park 2025
Cei care doresc să vină la Jazz in the Park Festival pot să cumpere abonamente disponibile la prețul de doar 399 lei, redus cu aproape 30% față de prețul normal, de pe iabilet.ro. În 9 martie, abonamentele se vor majora la 449 lei, iar după 12 aprilie vor ajunge la prețul normal de 549 de lei. Copiii cu vârsta de până la 12 ani au intrare liberă, însoțiți de un adult posesor de abonament sau bilet. Pentru a păstra atmosfera intimă și relaxată a festivalului, numărul de locuri este limitat la 7.000 pe zi.
DESPRE JAZZ IN THE PARK
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.
Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul trecut, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2025 cuprinde:
Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19 -21 septembrie
Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 10 - 31 octombrie
Parteneri media: Rock FM, PRIMA TV, PRIMA News, TVR Cultural, TVR Cluj, The Woman, Radio România Cluj, Kolozsvari Radio, Ziua de Cluj, Cluj24, Cluj Live, Servus Cluj, Visit Cluj.
Detalii complete despre artiști și activitățile festivalului, precum și detalii despre bilete puteți găsi pe www.jazzinthepark.ro.