Dintr-o discuție cu Alin Coiotu' Dincă despre piesa și videoclipul „Voodoo”, s-a născut o idee. Cum ar fi să compileze acele piese Trooper, despre care el consideră că ar merita mai multă atenție și ce ar avea de povestit despre acestea? Solistul a acceptat provocarea și iată câtă muzică avem de (re)descoperit.
În data de 30 mai, Trooper va aniversa 30 de ani de activitate scenică cu un concert incendiar la Arenele Romane. Fanii Trooper se vor putea bucura de o mulțime de surprize, așa cum numai trupa lor preferată poate pune la cale, cu invitați surpriză, un show așa cum nu au mai făcut până acum și, cu puțin noroc, piese pe care nu avem întotdeauna ocazia să le ascultăm live.
Fără alte adăugiri, iată cele mai underrated piese Trooper, din perspectiva Coiotului!
PENTRU TOT CE-A FOST (TROOPER I - 2002)
Balada asta este, în opinia mea, una dintre cele mai frumoase piese din întreagă istorie Trooper. Nu știu de ce nu a reușit să ajungă mult mai sus și să fie mai prezentă în setlisturile noastre. Inițial era în engleză și se numea „Cristal Clear”. A fost cântată și în engleză de câteva ori. Dacă nu știați de ea până astăzi, dați un play. Vă garantez că o să fie dragoste la prima ascultare!
VREAU (DESANT - 2005)
Albumul „Desant” s-a bucurat de multă iubire din partea publicului. Cu toate acestea, cred că „Vreau” merita mai multă atenție. A fost cântată în multe concerte, a fost împinsă, însă nu a ajuns acolo unde credeam eu că va ajunge. Este singura melodie Trooper pe care eu am o bucată de rap. Poate așa vă fac curioși.
ÎN STELE part I (ELECTRIC - 2006)
Albumul „Electric” este primul material Trooper pe care ascultătorii au început să vădă dragostea noastră pentru cântecele lungi. „În stele - part I” aste o adevărată experiență ce durează 12 minute. O poveste despre un astronaut care o cam ia razna și are impresia că e mai bine în liniștea spațiului decât în lume. În 2013 am lansat și „În stele - part II”. Acolo realizează că, în prima lui vizită în spațiu, chiar a avut parte de o întâlnire cu niște ființe extraterestre. Vom lansa cândva și partea a treia.
CÂT AM AȘTEPTAT (ROCK N ROLL POZITIV - 2008)
Nu pot să vă explic cât de mult vreau să includ piese asta în concertele Trooper. Pur și simplu nu i-am găsit locul. Avem multe balade frumoase și este clar că publicul preferă „Trec anii”, „Amintiri”, „Ruga” etc. Așa că încă nu am găsit momentul. Dar vreau să știți că sufăr în tăcere pentru că nu pot să o cant în fața voastră. Poate îi dați voi un play acum.
PAS INFINIT (VLAD ȚEPEȘ: POEMELE VALAHIEI - 2009)
„Pas Infinit” a avut destinul precedentei melodii despre care am vorbit. A pierdut la 11 metri. (râde) Am scris piesa asta pentru că în 2009 când am lansat „Poemele Valahiei” nu puteam să promovăm discul la tv cu niciun single. Albumul era unul conceptual și melodiile erau legate între ele. Atunci ne-a venit ideea să aducem în față un bonus track. Am scris piesa asta înaintea unui concert susținut la Bucov. Eram în backstage și mai aveam câteva ore până urcam pe scenă. Mintea mea s-a dus cumva la o trupă târgovișteană din anii 80 care ne-a influențat mult - purta numele de „Pas Infinit”. Am plecat de la aceste două cuvinte și... Asta a ieșit.
VOODOO (VOODOO - 2011)
Am crezut cu toată ființa mea în acest single. (râde) Cred că a fost cea mai mare eroare de calcul făcută de mine. Iubesc piesa „Voodoo”, iubesc clipul, îmi place să o cant live, are o super energie! Nu înțeleg unde s-a încurcat, însă zici că e blocată de YouTube sau ceva. (râde) Oamenii chiar nu au rezonat. Totuși eu nu o reneg. Este bestială și o iubesc necondiționat. Când am filmat clipul am trecut prin niște momente teribile. Eram în cămașă de forță și fugeam printre niște copaci... am picat în urzici, m-am zgâriat pe față, am rămas blocat în crengi... Amintiri frumoase din vremea în care puteam să alerg în cămașă de forță! (râde)
HATEBOOK (ATMOSFERA - 2013)
„Hatebook” este una dintre preferatele mele. Are un mesaj la care țin mult de tot. De când cu platformele astea de socializare (chipurile) parcă a turbat lumea. Lovim virtual în stânga și în dreapta fără să ne gândim că oamenii suferă. Se pare că nu mai avem capacitatea să înțelegem durerea decât atunci când o vedem. Dacă nu o vedem... Nu e! Iar de la distanță putem împroșca cu venin fără nicio grijă. Conștiința este pe cale de dispariție.
ARD ÎN IAD (ȘTEFAN CEL MARE: POEMEL MOLDOVEI - 2018)
„Poemele Moldovei” este un disc de real succes. Lumea rezonează cu el. Cu toate astea am considerat mereu că „Ard în Iad” avea potențial de top 3. M-am înșelat din nou. (râde) M-am bucurat să văd că o iubesc mult copiii. (râde) Și nu glumesc. O cânta fericiți de câte ori au ocazia. Unii au vrut să o cânte și la serbare. Trebuie să dați un play și să vă imaginați cum urma să arate serbarea aceea. (râde)
CÂND EȘTI DOAR UN SIMPLU OM (X - 2022)
În timpul pandemiei vorbeam cu mulți oameni prin intermediul internetului. Toți îmi povesteau că au amici care se confruntă cu atacuri de panică, depresii grave, dureri sufletești copleșitoare. Am început să fiu foarte atent în jurul meu și am descoperit că unii nu sunt greu de identificat. Depresia este reală! Omoară mii și mii de oameni în fiecare an. Melodia asta este o mică piesă de teatru - discuția dintre o persoană chinuită de gânduri și propria lui viață. Am vrut să fie un semnal de alarmă. Să atrag atenția asupra depresiei și să le cer tuturor să se uite cu atenție în jur. Poate reușesc să ajute.
ÎN SUFLET DE ROMÂN (MIHAI VITEAZUL: POEMELE ROMÂNILOR)
„Poemele Românilor” se încheie cu această capodoperă. Îmi permit să o numesc așa pentru că nu este scrisă de mine. „În suflet de român” mă lovește mereu în punctul meu sensibil. Nu reușesc niciodată să o duc la capăt fără să-mi dea lacrimile. Pentru mine înseamnă foarte mult! Cu toate astea se pare că ascultătorii de Trooper au preferat alte melodii. Trebuie să recunosc - nu este o călătorie ușoară. Sunt 13 minute intense care te trec prin diverse stări și emoții. Poate pentru unii este prea lungă, poate pentru alții este prea încărcată... nu știu. Însă mi-ar plăcea ca toată lumea să îi dea o șansă și să îmbrățișeze această minunată încheiere a trilogiei. Nu știu cum s-au aliniat planetele atunci când Balaur a scris nebunia asta, însă după criteriile mele este o capodoperă! Am zis!