În emisiunea de azi, realizatory au stat la cafelutsă cu Denisa Dan, manager de producție pentru festivalul „Jazz In The Park”, aceasta anunțând primii artiști care și-au confirmat prezența pentru ediția de anul acesta. În cadrul festivalului, îi vom putea auzi pe The Cinematic Orchestra, o trupă britanică de nu jazz, Mulatu Astatke, muzician din Etiopia, care a studiat muzică în Londra, New York și Boston și care îmbină jazz-ul cu accente de muzică latină și muzică tradițională etiopiană, precum și pe Martina Topley-Bird, cântăreață și compozitoare de origine britanică, o artistă care a colaborat cu multe nume mari din industria muzicală, precum Gorillaz, Massive Attack și The Weeknd, printre alții.
Vor mai fi prezenți și alte formații musai de văzut în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, cum ar fi Fun Lovin’ Criminals și The Heliocentrics, iar printre numele românești care ne vor încânta urechile se numără Alexandru Andrieș și 7th Sense, o nouă descoperire pentru festival, de care mie, personal, îmi place foarte tare.
„Jazz In The Park” va avea loc între 1 și 3 septembrie în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.
Realizatory au intrat, mai apoi, în legătură cu Norbert Iuonaș, președintele Uniunii Civice a Tinerilor Romi din România, pentru a discuta despre cazul femeii agresate de un șofer de autobuz. Femeia a fost lovită de către șofer după ce a refuzat să coboare din vehicul împreună cu cei doi copii ai săi, în autogara din Zalău. Conversația a punctat impactul discriminării și rasismului asupra acestui caz, femeia, victimă fiind, primind amendă penală de 1.800 de lei.
Mai departe, gloryoșii i-au urat un sincer „bonjurică” Laurei Jiga Iliescu, etnolog și prietenă dragă a emisiunii, și au vorbit despre tradiții și obiceiuri înainte de postul Paștelui. Laura a povestit că în unele zone, acest post, cel mai greu și lung, începea cu un ou. Oul se mânca pentru ca postul să se termine cu bine. Postul Paștelui e o perioadă care, în tradiție, e foarte restrictivă, atât din punct de vedere alimentar, cât și social. Pe vremuri, șezătorile nu se făceau în timpul Paștelui, altfel veneau Caii lui Sân’ Toader și pedepseau sătenii.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți afla mai multe detalii pe site-ul nostru. Emisiunea de azi-dimineață e aici sub formă de podcast.