În ultima vreme au fost publicate mai multe studii legate de educație și de forța de muncă, acestea arătând că tinerii preferă să plece în străinătate pentru muncă sau studii. Putem trage concluzia că sistemul de educație de la noi e deficitar din anumite puncte de vedere. În plus, profesorii au început grevele, iar elevii au cel mai multe de pierdut. Răzvan l-a întrebat azi-dimineață pe Alexandru Filip de la McKinsley ce am putea face pentru a evita situația dezastruoasă care ne paște peste 30-40 de ani, la capitolul educație. Făcând referire la grevă, realizatorul a adăugat întrebarea „Dacă plătim mai bine profesorii, rezolvăm problema cu educația?”.
Invitatul a spus că, în primul rând, trebuie să ne întrebăm de ce e importantă educația. El a explicat că se estimează că până în 2050, în România vor trăi cu 35% mai mulți pensionari decât angajați. Asta înseamnă că patru milioane de angajați vor trebui să susțină, prin dări la stat, șase milioane de pensionari. Bani avem să plătim mai mult cadrele didactice? Alexandru Filip spune că salariul profesorilor e condiționat de venitul mediu al țării și de nivelul de impozitare. În plus, contează foarte mult și infrastructura sistemului de învățământ. Adică, trebuie orientată către viitor, trebuie digitalizată. Cum a spus și Alexandru, contează și pentru ce viitor pregătește sistemul elevii, iar acest aspect nu e foarte bine definit.
Va fi școala privată singura alegere pe viitor? Nu, spune invitatul. Cu toate că mulți părinți speră să își poată înscrie copiii la școli private, învățământul de stat, pe lângă funcția de educație, are rolul de a asigura coeziune socială. S-ar crea tensiune socială dacă școlile publice nu ar mai exista, pentru că mulți ar fi din start lipsiți de acces la educație, adică la o șansă de a-și depăși condiția.
„Oare cu cine votăm?” a întrebat Răzvan. Cu cine înțelege valoarea și potențialul educației și cu cine vine cu o viziune care merge mai departe de mărirea salariilor, care se concentrează și pe modernizarea școlilor.
Ziua Națională a Aromânilor cu Mara
După ce realizatory au discutat despre educație, s-a ivit un strop de cultură pe listă. De aceea, au chemat-o pe Mara, captivanta solistă de nu-jazz care a anunțat că azi e Ziua Națională a Aromânilor. Vor avea loc și câteva evenimente în această după-amiază, o adunare festivă la Casa Poporului și o adunare populară în Parcul Unirii cu artiști aromâni și cu trupa Marei Tumbe. Formația a pregătit o sesiune live specială dedicată unei piese din folclorul aromân și unei poezii de Chira Iorgoveanu Mantsu, în limba aromână. Solista a și recitat două poezii în limba aromână la „Morning Glory”, iar după a prezentat și traducerile literare în română.
Puteți asculta emisiunea integrală din această dimineață la noi pe site!