5 dintre piesele pentru care m-am îndrăgostit iremediabil de Deftones

Deftones e una dintre trupele mele preferate, datorită combinării fără cusur a mai multor genuri de metal, printre care nu metal, art metal, experimental și alternative metal. Astăzi e aniversarea de 50 de ani a lui Chino Moreno, o forță creativă în ale textelor și compozițiilor și o voce inconfundabilă

Chino Moreno, unul dintre cei mai mari artiști ai lumii metalelor, împlinește azi 50 de ani. Trupa Deftones, formată de acesta, chitaristul Stephen Carpenter, basistul Chi Cheng și bateristul Abe Cunningham, a debutat în 1995 cu albumul „Adrenaline”, devenind pionier al unui nou stil de metal, o combinație de nu metal, sunete și voci experimentale, influențe urbane de hip hop și muzică alternativă, care de-a lungul anilor a trecut prin mai multe schimbări. Emblematicul disc „Around The Fur” din 1997 le-a asigurat un loc în cultura mainstream, iar până la lansarea albumului „White Pony”, chiar de ziua solistului, din anul 2000, Deftones era deja o prezență de seamă în rotația pieselor de pe MTV. Asta nu doar pentru că albumul a fost o piesă de rezistență a vremii, cu rol major în modelarea unui nou stil de metal, ci și pentru că pe „White Pony”, trupa Deftones a prezentat un fel inovativ în care emoțiile pot fi exprimate într-un mod mai nuanțat, lipsit de explicitate, fără a compromite intensitatea din muzica ei.

Azi îl serbăm pe Chino cu cinci dintre piesele molipsitoare Deftones, de care nu ne mai putem despărți.

1. „Change (In The House Of Flies)”

Piesa a fost lansată ca primul single de pe albumul „White Pony”. Rămâne cel mai de succes cântec din punct de vedere comercial de până acum, ajungând pe locul 3 în topul Billboard Alternative Songs, pe locul 9 în topul Mainstream Rock Tracks și pe locul 53 în UK Singles Chart. Un element sonor special resimțit nu numai în „Change”, dar pe parcursul întregului album e influența puternică a stilului shoegaze sau dream hop. E un subgen al rockului indie și alternativ caracterizat prin amestecul de voci obscure, distorsiuni și efecte de chitară și volum copleșitor care accentuează anumite sunete. 

2. „Rosemary”

Nu mi s-a întâmplat niciodată până acum să ascult introducerea în piesă, basul acela care te bântuie, fără să mi se facă pielea de găină. „Rosemary” e a noua piesă de pe albumul „Koi No Yokan”, lansat în 2012. E  o piesă de dragoste, care vorbește despre plutirea într-un plan astral al cuplului, purtat în primă fază de sunete și voci auzite în ecou, apoi trași spre realitate de un riff foarte clar și greoi de bas. Piesa îmbină perfect, într-un singur sunet, calmul și haosul. Albumul a fost unul dintre cele mai apreciate lucrări muzicale din 2012. Basistul Sergio Vega, care a început să cânte cu Deftones din 2009, a avut o contribuție creativă mult mai mare pe acest album, față de cel de dinainte „Diamond Eyes” din 2010. El a lucrat cu o pedală nouă Fractal, pe care puteai produce sunete de parcă erai conectat la mai multe amplificatoare și pedale. 

3. „My Own Summer”

Piesa a fost primul single de pe cel de-al doilea album de studio „Around The Fur” din 1997. A fost primul single al trupei Deftones care a intrat în topuri, ajungând pe locul 29 în UK Singles Chart. La refren basistul Chi Cheng cântă backing vocal. Chino a declarat că piesa se referă la nemulțumirea sa față de soare după nopți lungi de înregistrări și la faptul că acesta îi ardea ochii, ceea ce l-a determinat să pună folie de aluminiu pe geamuri pentru a-l bloca. Cu toate acestea, Chino a mai spus că melodia se referă la cât de agitat a devenit în timpul turneelor de vară, căldura intensă și mulțimea de oameni care îl iritau. 

4. „Diamond Eyes”

Acesta a fost primul single lansat de pe album. A fost, de asemenea, al doilea single înregistrat fără basistul Chi Cheng, din cauza unei come induse de un accident de mașină în noiembrie 2008. Fostul basist Quicksand Sergio Vega a cântat la bas pe single, precum și pe toate albumele până când a părăsit trupa în 2021. Breakdown-ul care închide piesa a fost descrisă de către mai mulți critici ca fiind cel mai puternic riff pe care Deftones l-a compus până atunci.

5. „Minerva”

Încă un exemplu al împletirii stilului shoegaze în nu metal, „Minerva” e single-ul principal de pe albumul „Deftones” din 2003. În ciuda faptului că albumul, în ansamblul său, conține unele dintre cele mai greoaie lucrări ale trupei de până acum, „Minerva” are un sunet de metal alternativ ceva mai vesel, mai luminos. Piesa s-a clasat pe locul 9 în topul Billboard's Alternative Songs, pe locul 16 în topul Mainstream Rock Tracks și pe locul 15 în UK Singles Chart.


Web radios