Triburile din Europa

Anul acesta e important pentru politica europeană. De aceea, realizatory au luat legătura cu Sorin Ioniță de la Expert Forum și au abordat subiectul studiului realizat de European Council of Foreign Relations. La final, s-au concentrat pe politica internă, alături de cronicarul Nechifor Bugeac

Primul invitat al dimineții a fost Sorin Ioniță de la Expert Forum. Realizatory au dezbătut cu el așteptările față de anul electoral european. Recent, a apărut o cercetare realizată de European Council of Foreign Relations, conform căreia Europa e împărțită în triburi de criză și că oamenii vor vota în funcție de acestea. „E o cercetare foarte serioasă, realizată de către doi cercetători faimoși, Ivan Krastev și Mark Leonard”, spune invitatul.

În termeni mai simpli, concluzia cercetării e că populația electorală va vota în funcție de tema prevalentă din fiecare țară. Printre aceste teme se numără schimbarea climatică, criză economică, războiul dintre Rusia și Ucraina, imigrația și pandemia de Covid. În mod surprinzător, în România, problema majoră e cea a pandemiei, conform studiului. Care este, însă, mecanismul?

Sorin Ioniță spune că „de exemplu, în Germania tema care polarizează e imigrația. Vedem și acum tot felul de manifestații. Asta, totuși, nu înseamnă că populația germană e pro sau contra, ci că subiectul imigrației e cel mai aprins discutat și că votanții își vor alege liderii în funcție de poziția lor față de imigrație”. 

În plus, un lucru bine punctat de Sorin a fost că „pentru mulți, identitatea e mai importantă decât conținutul dezbaterii. Adică, dacă cineva își exprimă o părere care nu e în câmpul tău mental, va intra pe o ureche și va ieși pe cealaltă. Urmezi liderii politici cu opinia în jurul căreia ți-ai format identitatea. Te duci cu ei, chiar dacă ei se orientează spre o temă nouă”.

O altă concluzie a studiului a fost aceea că sloganurile politice nu mai prind. Invitatul a avut un argument împotriva concluziei. Acesta a spus că oamenii susțin că nu le pasă de politică, dar convingerile lor au urmări politice.

„Pot fi folosite aceste studii de către liderii politici în favoarea lor?”, a întrebat Exarhu. Expertul zice că nu. „În primul rând, nu cred că liderii politici citesc astfel de cercetări. În al doilea rând, constat că aceste studii sunt o realitate post-factum. Nu schimbă nimic, doar traduc foarte bine realitatea. Rămâne de văzut la alegeri ce se va întâmpla”. 

De ce nu a mai fost văzut Ioannie Gotul Vodă la treburile obștești? 

Al doilea invitat al zilei a fost Nechifor Bugeac, cronicar la Letopiseț. Acesta a dorit să ne explice cum nu s-a prezentat Ioannie Vodă Gotul la orânduială. 

„Letopisețul de-l chibzuiesc e al Moldovei, Valahiei și Ardealului, din vremea lui Ioannie Vodă Gotul. S-a petrecut mare întâmplare. Săvârșindu-se zilele de hodină peste cumpăna dintre leaturi, s-au adunat boierii să vază care și cum dintre dumnealor au trecut prestre Crăciun și Bobotează. 


Numărându-se, au lipsit la socoteală oarecine. Cine o avut cunoștință de prima numărătoare, cine lipsește. Ci s-au numărat înnoit și au observat că nu se află însuși domnul Țearâi Românești, Ioannie Vodă Gotul. Ce s-au spăimântat aceștia de lipsa lui Vodă și-a fost mare turburare! Fără acesta, cine ocârmuiește țeara supt aceste vremi grele? Și ce se face norodul fără așa minte luminată? Deci, un boier altă zăbavă n-au făcut, ci numaidecât s-au dus la poteră și s-au jeluit că l-au cătat pre Vodă și nu l-au aflat nicări. Deci, să binevoiască potera a-l căta, să vază de iaște viu și nevătămat. 

Ci, cercetând toate cotloanele, polatele și bordeiele, l-au aflat pre Ioannie Vodă Gotul cu mare beteșug. Adecă, cu boala lui Calache”. 

Pentru mai multe detalii, urmărește episodul integral al matinalului de azi-dimineață pe rockfm.ro!


Morning Glory - 23.01.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:03

MG - invitată Magda Grădinaru

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:02

MG - 19.12.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:18:40

MG - invitați istoricul Cosmin Popa & Mihai Demetriade (CNSAS)

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:27:20

Web radios