Cum s-a născut „Fast Car” și cum era să fie ciuntită

Premiile Grammy din 2024 au fost pline de momente interesante, dar unul, cu siguranță, a furat prim-plan-ul: duetul pe „Fast Car”, al Tracy Chapman și Luke Combs. Dacă nu sunteți familiarizați, „Fast Car”, care a fost scrisă și lansată de Chapman în 1988, a câștigat un Grammy în 1989 pentru cea mai bună interpretare vocală pop feminină (Chapman a câștigat și premiul Grammy pentru cel mai bun artist nou în acel an). De atunci, a devenit cea mai populară melodie a lui Chapman și a fost interpretată de nenumărați artiști de-a lungul anilor.

Totuși, anul trecut, „Fast Car” a reintrat în lumina reflectoarelor când artistul de muzică country Luke Combs a lansat o versiune a piesei pe albumul său din 2023, care a urcat rapid în topuri. Acest lucru a făcut ca Chapman să câștige premiul Country Music Association pentru „Cântecul anului” pentru „Fast Car”, făcând-o prima compozitoare de culoare care a câștigat vreodată acel premiu.

Originalul încă are impact. La câteva momente după duetul de la Premiile Grammy 2024, versiunea originală a lui Chapman a ajuns pe locul 1 în topul iTunes Top Songs.

Cum s-a născut „Fast Car” și cum era să fie ciuntită

Lansat în 1988, în apogeul hair-metal-ului, puțini se așteptau ca „Fast Car”, o baladă acustică despre doi tineri îndrăgostiți care tânjesc după o nouă viață, să ajungă ceva de capul ei, barem un hit. Și totuși, la lansare, a urcat în vârful topurilor, conferindu-i lui Tracy Chapman statutul de una dintre cele mai promițătoare tinere compozitoare ale Americii. 

Când Chapman s-a așezat să scrie „Fast Car”, ea era încă o cântăreață și compozitoare necunoscută care cântad în barurile și cafenelele din jurul Universității Tufts. Discutând despre inspirația din spatele piesei, la BBC World Service în 2010, ea a explicat că, la fel ca multe dintre melodiile de pe albumul ei de debut, „Fast Car” a fost o încercare de a surprinde „lumea așa cum o vedeam atunci când creșteam în Cleveland, Ohio”. Chapman a fost crescut de o mamă singură într-o „comunitate de oameni care se luptau”, unde toată lumea „muncea din greu” și trăind cu speranța „că lucrurile se vor îmbunătăți”.

Chapman a scris piesa într-o seară, târziu, în anul 1986. „Am avut un câine mic, un Teckel în miniatură, iar câinele stătea cu mine”, a explicat ea. <<Nu stătea mereu trează dacă stăteam până târziu, dar acum cred că era pe canapea chiar lângă mine, când am început să scriu muzica și primele versuri; cred că prima parte a piesei care a venit a fost primul vers „You’ve got a fast car...”>>.

În acest stadiu, Chapman nu avea nicio idee despre cine scrie cântecul, deși mai târziu lucrurile au mers către părinții ei când erau tineri, la prima lor întâlnire și la dorința lor de a începe o nouă viață împreună. Versurile au continuat să vină, iar în curând Chapman avea un cântec terminat.

„Fast Car” a fost una dintre melodiile interpretate de Chapman la cafeneaua Cappucino în ziua în care a fost descoperită de studentul de la Universitatea Tufts, Brian Koppelman, fiul producătorului Charles Koppelman. Uimit de ceea ce văzut, Koppelman a abordat-o pe solistă după spectacol. Chapman nu a fost deloc impresionată, dând din cap politicos, înainte de a se scuza și a pleca acasă.




În cele din urmă, Chapman a fost de acord să se așeze cu Koppelman la discuții, semnând cu Elektra, la scurt timp după aceea. Când producătorul lui Tracy, David Kershembaum, a auzit o bucată brută din „Fast Car”, aproape că a căzut de pe scaun. 

Următorul pas a fost obținerea acordului casei Elektra pentru ca piesa să fie inclusă pe albumul de debut al lui Chapman, ceea ce s-a dovedit o provocare. Electkta a simțit că întreaga estetică a solistei de cafeneai era depășită și chiar a cerut ca primul vers să fie tăiat. David Kershembaum a acceptat și a tăiat piesa, dar a constatat rapid că acest lucru a perturbat întregul cântec. Melodiile lui Chapman erau povești și trebuiau spuse în întregime. În cele din urmă, Chapman și Kershembaum i-au convins pe oficialii Elektra să-și reconsidere poziția. Iar cu asta, „Fast Car” era gata de lansare.


Foto: Getty Images/ Guliver.

Web radios