„Linger”: single-ul clasic The Cranberries care a trecut testul timpului

O dragoste disperată, adolescentină, a dat unul dintre cele mai mari hituri ale anilor 90 și a propulsat în lumea muzicii trupa The Cranberries. Piesa, scrisa de Dolores O’Riordan pe vremea când avea 18 ani, a fost foarte personală. O expresie detaliată a inocenței tinerești, a speranțelor, dar și a dezamăgirilor sinonime cu sfârșitul lumii

„‘Linger’ a fost prima melodie pe care am scris-o”, și-a amintit mai târziu vocalista Dolores O’Riordan într-un interviu pentru The Irish Times. „Inițial, a fost doar un acord, fără melodie sau versuri reale. Am luat-o pe o casetă cu mine acasă și am venit cu un vers și un refren. Am scris despre a fi refuzat. Nu mi-am imaginat niciodată că va deveni o melodie mare”.

O înregistrare timpurie a „Linger” a apărut pe prima casetă demo a The Cranberries, în 1990, dar cântecul nu și-a atins întregul potențial până când producătorul Stephen Street nu a dat o mână de ajutor și nu a perfecționat aranjamentul, până când a ajuns la forma pe care o știm pe „Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?”.

Convinsă că va merge bine, trupa a ales „Linger” ca al doilea single. Primul, cel cu care au debutat, „Dreams”, ajunsese inițial în Top 30 din Marea Britanie, dar „Linger” le-a depășit așteptările. Cu ajutorul unui videoclip bazat pe filmul științifico-fantastic noir al lui Jean Luc Godard, Alphaville, din 1965, „Linger” a urcat pe locul 8 în Billboard 200 din SUA și i-a deschis trupei The Cranberries toate ușile.


„Abia după ce Dolores a murit, am început să apreciez la adevărata valoare melodii precum „Linger” și „Dreams””, a spus chitaristul Noel Hogan pentru NME, în 2019. „Erau doar cântece în setlist pentru noi, dar pentru toți ceilalți erau piese după care mureau. Când le ascult acum, îmi dau seama cât de grozave sunt pentru cineva atât de tânăr, iar eu nu le-am apreciat niciodată, niciodată. Trebuie să fi interpretat „Linger” de un milion de ori în viața noastră și pur și simplu devine o parte a setlist-ului, dar acum este cu totul altceva. Suntem atât de norocoși că am lăsat asta în urmă, că avem această moștenire”.

Foto: Getty Images/ Guliver.

Web radios