Radu Paraschivescu a fost invitat în această dimineață la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” pentru a discuta despre ce se mai întâmplă cu limba română, printre alte subiecte interesante.
În ultimii ani, au început să se folosească din ce în ce mai des cuvinte la feminin, care, în mod tradițional existau doar la masculin. Exemplul luat la puricat de către Răzvan Exarhu și Radu Paraschivescu a fost cuvântul „ministră”. „Termenul a fost deja acceptat de DEX online, deși trebuie să reținem că acest dicționar e mai permisiv. Se vor prelua astfel de cuvinte în funcție de frecvența lor. Dacă nu devin normă, atunci, în cel mai rău caz, se acceptă”, a spus invitatul.
Un alt exemplu discutat a fost „doctoră”, despre care Radu Paraschivescu a spus că se folosește și că îl aude din ce în ce mai des, fiind creat, probabil, din dorința de a respecta identitatea persoanei despre care se vorbește, cu toate că termenul nu sună bine. La polul opus e cuvântul „ministresă”, care, în loc să exprime respect, diminuează importanța rolului persoanei.
Răzvan Exarhu a propus pentru discuție poezia „De Paști”, de Valeriu Argăseală, președintele echipei FCSB. „Omul cultivă un hobby, o plăcere, nu aș zice vocație”, a susținut invitatul. Acesta a mai spus că îl știe și că a citit un volum de poezii de-al autorului. „Conține multe neologisme care nu dau bine la un text melancolic”, a explicat Radu Paraschivescu.
Invitatul a discutat și despre cartea pe care urmează să o lanseze la „Book Fest”, pe 1 iunie, „Libertatea De Depresie”. Prin pasaje autobiografice și episoade din studiourile televiziunilor, Radu Paraschivescu, cu un amestec de umor, tandrețe și spirit critic, explorează modul în care defectele României afectează visul național.
Discuția s-a încheiat cu o trecere în revistă a călătoriilor invitatului prin Puglia, Italia, o zonă „vie, cu puls”, unde a descoperit atât frumusețe, cât și deznădejde.