De vorbă cu pianistul Lucian Ban despre concertul Trio-ului Transylvanian Folk Songs

Trio-ul Transylvanian Folk Songs, cu violistul Mat Maneri, pianistul Lucian Ban si legendarul saxofonist John Surman, ajunge în Romania cu un concert la Ateneul Român, pe 25 iunie, ca parte din „Athenaeum Summer Festival”, un eveniment organizat de Filarmonica George Enescu, între 20 și 29 iunie

Marele pianist Lucian Ban a venit azi-dimineață la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” cu vești incredibile. Trio-ul Transylvanian Folk Songs, format din violistul Mat Maneri, pianistul Lucian Ban și legendarul saxofonist John Surman, va susține un concert de excepție la Ateneul Român pe 25 iunie. Concertul face parte din „Athenaeum Summer Festival”, care va avea loc între 20 și 29 iunie. 

Cei trei muzicieni vor reinterpreta colecția de folclor transilvănean a lui Béla Bartók, veche de un secol, folosind limbajul jazz-ului și al improvizației. Pe scena Ateneului, vor oferi o experiență irepetabilă, recunoscută și apreciată pe plan internațional.


Cei trei artiști au selectat câteva din cele peste trei mii de compoziții culese de Béla Bartók și nevasta sa și au alcătuit un album. Totodată, coperta materialului e o fotografie făcută de culegătorul de muzică. Acesta ar fi fost posesorul uneia dintre primele camere foto din România și era fascinat de fotografie. Albumul va fi disponibil la concertul de la Ateneul Român.

John Surman, uriașul saxofonist, împlinește anul acesta 80 de ani, iar din spusele lui Lucian Ban, e într-o formă excepțională. Exarhu s-a declarat un mare admirator al maestrului. 

Web radios