Christofer Johnsson: „Concertul de pe 10 august din România s-ar putea să fie ultimul concert Therion în Europa”

E posibil ca apariția trupei Therion la festivalul „Bucovina Motorfest” să ultimul concert al formației în Europa, a anunțat Christofer Johnsson, chitarist. Anunțul a fost publicat printr-o postare cuprinzătoare pe pagina sa de Facebook, odată cu vestea că turneul din America Latină se va încheia în Ciudad Juarez.

„Bucovina Motorfest” ar putea fi ultimul concert al trupei suedeze de metal simfonic Therion. Anunțul a fost comunicat de către Christofer Johnsson pe pagina sa de Facebook. 

Acesta a argumentat că, deși nu e o decizie finală, turneele prin Europa sunt din ce în ce mai greu de realizat din punct de vedere al raportului dintre situația financiară și riscul pe care îl presupun plecările. Acesta a susținut că după pandemia de COVID-19, prețurile zborurilor au devenit greu de acoperit, având în vedere că au nevoie să plătească transport și pentru oamenii din echipa lor, aflați peste oceane. În plus, a spus chitaristul, nu te poți baza pe programul acestora. În ultima perioadă, din ce în ce mai multe zboruri sunt anulate sau au întârzieri mari, așa că nu se pot orienta doar pe baza programului aeroporturilor. 

„O parte a problemei este că festivalurile sunt rareori organizate lângă un aeroport principal, de obicei sunt într-o zonă rurală a unei țări cu un aeroport mic cu zboruri scumpe și limitate. Iar trupa și echipa locuiesc în nouă țări diferite (mulți dintre noi au pe aproape, de asemenea, aeroporturi mici cu opțiuni limitate), deci este o adevărată ruletă rusească cu toate zborurile diferite, riscând ca unele persoane sau echipamente să nu ajungă la timp”, a adăugat artistul. 

 

Anunțul integral citește:

„Câteva actualizări

Turneul din America Latină se va încheia cu data finală actuală din Ciudad Juarez. Am încercat să obținem încă un spectacol în Cuernavaca pentru a încheia turneul acolo, dar promoter-ul local nu a reușit să găsească un loc pentru acea dată. Așadar, vom zbura acasă după Ciudad Juarez - acesta va fi ultimul nostru concert programat până când vom pleca din nou în turneu din nou în 2028/29 (totuși, este posibil să participăm la unele festivaluri între timp).

Vorbind despre festivaluri. Am câteva vești bune și unele proaste. Mai întâi veștile bune, am scăpat de acea așchie de pe deget zilele trecute. Acum pot cânta normal cu restul mâinii. Așadar, în acest moment cânt părțile care pot fi cântate cu trei degete și dezvolt câteva trucuri inteligente pentru chitară pentru părțile care nu pot fi cântate fără degetul mic. În cele din urmă, voi putea cânta toate melodiile la festivalul din România pe 10 august.

Sunt foarte fericit în legătură cu asta, pentru că acesta ar putea fi ultimul festival pe care îl facem vreodată în Europa (ceea ce presupun că este vestea proastă).

Nu am ajuns la nicio decizie finală de a nu cânta la festivaluri europene viitoare, dar este o consecință a circumstanțelor care cel mai probabil așa va rămâne.

După pandemie, costurile de zbor sunt nejustificat de mari (și chiar trebuie să aducem oameni din străinătate) și, mai important, nu te poți baza pe programul zborurilor. Se anulează constant zboruri sau apar modificări/întârzieri mari ale orarului, care te pot face să pierzi legătura. De obicei, am zborurile rezervate cel târziu în ianuarie pentru a asigura prețuri cât de cât rezonabile. Apoi, compania aeriană decide să anuleze zborul cu o săptămână înainte de festival și eu (în panică) trebuie să caut un zbor alternativ la un preț triplu. O parte a problemei este că festivalurile sunt rareori organizate lângă un aeroport principal, de obicei sunt într-o parte rurală a unei țări cu un aeroport mic, cu zboruri scumpe și limitate. Iar membrii trupei și echipei trăiesc în nouă țări diferite (mulți dintre noi avem, de asemenea, aeroporturi mici cu opțiuni limitate), așa că este o ruletă rusească totală cu toate zborurile diferite, riscând ca unele persoane sau echipamente să nu ajungă la timp.

De exemplu, de această dată, zborurile mele și ale lui Sami din Malta au fost anulate săptămâna trecută. Malta are un aeroport limitat și Iași, unde mergem, are conexiuni internaționale extrem de limitate. Iar compania aeriană a spus: „Oh, dar vă putem oferi un zbor de înlocuire”. Și apoi îmi oferă un zbor două zile mai târziu. La ce mi-ar folosi? Așa că a trebuit să rezerv noi zboruri la costuri de trei ori mai mari și acum trebuie să zburăm Malta-Munchen-Viena-Iași cu schimbări strânse, ceea ce înseamnă că există un risc semnificativ ca unele echipamente să nu ajungă pe drum. Iar noul zbor pleacă la 5:50 dimineața, așa că acum, pe lângă asta, trebuie să plec spre aeroport în jurul orei 1:00 noaptea (ceea ce înseamnă să stau treaz toată noaptea).

Chiar dacă acesta este un festival bine plătit într-o țară care nu are taxe pentru artiști, voi pierde câteva sute de euro cântând acolo din cauza problemei cu zborul. Așadar, riscurile financiare și tot stresul/inconfortul implicat m-au făcut să ridic semnificativ standardul pentru rezervarea Therion la un festival în Europa în viitor. Și, deoarece multe țări au taxe pentru artiști, acest lucru va face ca trupa să fie prea scumpă pentru a fi rezervată, descurajând probabil promoter-ii.

De asemenea, nu îmi displace ideea de a nu mai cânta la aceste festivaluri. Le-am făcut timp de 30 de ani și este atât de mult stres, muncă și călătorii pentru atât de puțin. Urăsc călătoriile și urăsc să petrec timp în spatele scenei zgomotoase la festivaluri. Singurul lucru care îmi place sunt cele 50-75 de minute pe scenă. De fapt, abia aștept să nu mai am verile întrerupte de faptul că trebuie să studiez, să repet și să călătoresc mult”.

Așadar, nu e exclus ca prestația lor de la „Bucovina Motorfest”, de pe 10 august, să fie ultima din Europa. Festivalul se va desfășura între 9 și 11 august, la Cetatea De Scaun A Sucevei. Line-up-ul mai include trupe mari de la noi, precum Vama, Cargo și Bucovina. Evenimentul va fi prezentat de Cristian Hrubaru. 

Web radios