Povestea tricoului „I Hate Pink Floyd” și a prieteniei improbabile dintre David Gilmour și John Lyndon

Bernard Rhodes, unul dintre colaboratorii buticului Let It Rock (deținut de Malcolm McLaren și Vivienne Westwood, înainte să fondeze SEX), l-a observat pe John Lydon, în vârstă de nouăsprezece ani, purtând un tricou cu mesajul „I Hate Pink Floyd”.

Lydon a fost invitat să vină în acea seară la un pub din apropiere pentru a-i întâlni pe Steve Jones și Paul Cook. În săptămânile ce au urmat, atât Steve Jones, cât și Paul Cook au împrumutat tricoul noului lor coleg de trupă pentru a-l purta pe scenă, contribuind la imaginea Pistols ca o alternativă la aristocrația rock 'n' roll din Marea Britanie.



Celălalt motiv pentru care Lydon a fost invitat să se alăture trupei, așa cum a povestit Glen Matlock:

„Toată lumea avea părul lung pe atunci, chiar și lăptarul, așa că ce făceam noi era să oprim pe oricine de pe stradă care avea părul scurt și să-l întrebăm dacă s-ar vedea cântând ca solist”.

În mod ironic, Lydon fusese dat afară din casă de părinți din cauza refuzului de a-și tăia părul. Când a făcut-o, în cele din urmă, l-a vopsit în verde în același timp, obrăznicie considerată inacceptabilă pe părinți. Lydon s-a trezit pe stradă, unde a fost remarcat datorită tricoului.

Când David Gilmour a vorbit cu revista Q, în 1999, a fost menționată faimoasa situație cu tricoul lui Lydon, iar membrul Pink Floyd a fost întrebat dacă această ură era reciprocă. Gilmour a răspuns că părerea lui a fost dintotdeauna ca The Sex Pistols erau chiar buni, iar la o întânire față în față cu Johnny Rotten, acesta i-a spus că nu a urât niciodată Pink Floyd, ba chiar era un pic fan. 

„Recunosc că nu am crezut chiar tot de la început,” a adăugat Gilmour, pe un ton ironic. „Adică, cine ar putea să ne urască!?” (Q Magazine, iunie 1999).

Povestea lui Gilmour a fost confirmată de Lydon în mai multe ocazii, afirmând că indiferent de ce scria pe tricoul său, nu nutrea nicio animozitate personală față de Pink Floyd și a ajuns să-l considere pe David Gilmour prieten. Detaliază mai mult într-un interviu din 2014 pentru revista Uncut, unde spune:

„Întreaga chestie cu „I hate Pink Floyd” a fost stupidă”. „Oricine a luat asta în serios are nevoie de o nouă minte. De fapt, îmi place mult Pink Floyd din perioada cu Syd Barrett – originalul Sid Vicious, apropo* – și chiar și unele chestii din anii '70. Doar că uram presupunerea că erau sfinți și că nu puteai să-i critici”.

Gilmour chiar a luat legătura cu Lydon la un moment dat pentru a vedea dacă ar fi interesat să colaboreze cu el (era anul 2008) pentru un concert în Los Angeles. „Și aș fi făcut-o, de asemenea, dar eram ocupat cu un documentar despre insecte pentru Discovery Channel,” a spus Lydon pentru Uncut.


*Pentru BBC Radio, Lyndon a mărturisit că i-a dat prietenului său John Beverley, alias Sid Vicious, porecla „Sid” în onoarea lui Syd Barrett.


Foto: https://shop.pixeltshirt.com/prodotto/tee-m-tmhy-ihply-paul-cook-i-hate-pink-floyd/

https://www.reddit.com/

Web radios