Interpretarea de la Olimpiadă a formației Gojira, proiectată pe Arcul de Triumf

O proiecție impresionantă a imaginii trupei din timpul ceremoniei de deschidere de la Olimpiadă, cântând în fața ferestrelor clădirii Conciergerie, cu vedere la râul Sena, a fost afișată pe Arcul de Triumf în acest weekend, pentru a celebra faptul că Parisul a găzduit Jocurile Olimpice de vară. Gojira a fost prima trupă de metal care a cântat la o deschidere de Olimpiadă.

Chiar dacă trupa nu a fost prezentă, fiind în turneul nord-american împreună cu Korn, soprana Marina Viotti a apărut în persoană pentru a-și relua rolul.

Gojira a lansat ulterior piesa „Mea Culpa (Ah! Ça Ira)” ca single, după reacțiile pozitive la interpretarea din cadrul ceremoniei de deschidere. Desigur, au existat și voci care au susținut că piesa, care face referire la violențele Revoluției Franceze, se apropie de „satanism” și este un îndemn la violență.

Joe Duplantier de la Gojira a fost rapid în a respinge aceste critici, într-un interviu pentru Rolling Stone:

„Este istorie franceză. Este farmecul francez, știți, oameni decapitați, vin roșu și sânge peste tot — e romantic, e normal. Nu este nimic satanic”.

Originea cântecului datează din 1790, iar versurile au fost scrise de autorul imnului național francez, „La Marseillaise”, devenind un imn neoficial al Revoluției Franceze. Piesa rămâne în continuare de actualitate  din cauza problemelor pe care le reclamă: nepotismul, privilegiile, inegalitățile sociale. 

Foto: © France TV via X/Twitter

Web radios