Primul album Dream Theater alături de Mike Portnoy, după mai bine de 15 ani, va fi lansat în 2025

Dream Theater a anunțat al 16-lea album de studio, „Parasomnia”, care va fi lansat pe 7 februarie 2025 și single-ul principal, „Night Terror”, prima piesă de studio care îl include pe toboșarul Mike Portnoy din 2009 încoace, de la albumul „Black Clouds & Silver Linings”, cu o durată de aproape 10 minute.


„Acest album marchează începutul unui nou capitol special pentru noi, atât ca membri ai trupei, cât și ca frați. Acest album nu reprezintă doar evoluția noastră ca muzicieni, ci și călătoria pe care am parcurs-o împreună în ultimele patru decenii”, este comunicatul publicat de trupă.

Evident, Dream Theater urmează să plece în primul turneu cu Mike Portnoy înapoi în trupă, în această toamnă, pentru a celebra cea de-a 40-a aniversare. Turneul european va începe cu un concert la Londra pe 20 octombrie. 

Anunțul întoarcerii lui Portnoy a fost făcut acum un an. Portnoy a părăsit Dream Theater în 2010, la scurt timp după ce a contribuit la albumul „Nightmare” al Avenged Sevenfold, după moartea bateristului lor, Jimmy „The Rev” Sullivan. DT l-a înlocuit pe Portnoy cu Mike Mangini, care a lucrat anterior cu Extreme și Steve Vai, printre alții.

Dream Theater a fost formată în 1985 de Portnoy, basistul John Myung și chitaristul John Petrucci, pe când cei trei studiau la Berklee College of Music din Boston. James LaBrie a venit în 1989.

Portnoy a spus că a fost „cuprins de bucurie” să se întoarcă acasă și să se reîntâlnească cu ceilalți membri, pe care i-a numit frații lui. „Există atât de multe momente trăite împreună, atât de multe amintiri, atât de multă muzică, să ne gândim că ne apropiem de 40 de ani de când a început această călătorie! Ideea de a face muzică nouă împreună este atât de entuziasmantă și abia aștept să plecăm în turneu și să cânt live pentru o generație cu totul nouă de fani care nu au putut să vadă vreodată aceast lineup până acum... Nicăieri nu e ca acasă!! ”

În absența lui Portnoy, grupul a lansat „A Dramatic Turn of Events” din 2011, un album auto-intitulat din 2013, „The Astonishing” din 2016, „Distance Over Time” din 2019 și „A View From the Top of the World” din 2021, cu care a câștigat un Grammy în 2022 la categoria „best metal performance” pentru „Alien”. Trupa – care îi mai are în componență pe solistul James LaBrie și clăparul Jordan Rudess – a încheiat recent turneul „Dreamsonic”, un turneu prog cu Devin Townsend și Animals As Leaders.

De cealaltă parte, Portnoy a fost unul dintre cei mai ocupați bateriști din rock. A format supergrupurile The Winery Dogs, Sons of Apollo și Adrenaline Mob și a cântat împreună cu Metal Allegiance, pe lângă multe alte proiecte și colaborări.

Foto: Facebookul lor.

Web radios