Doug Ingle, solistul și clăparul Iron Butterfly, a murit la vârsta de 78 de ani

Vestea morții ultimului supraviețuitor al grupului Iron Butterfly a fost dată de fiul muzicianului, pe retelele de socializare, cu mulțumiri pentru că „ai fost tată, profesor și prieten”. Bateristului Ron Bushy, basistul Lee Dorman și chitaristul Eric Brann au murit între 2003 și 2021.

Doug Ingle este compozitorul „In-a-Gadda-Da-Vida”, cel mai mare hit al Iron Butterfly, grup pe care l-a și fondat. Melodia cu nume ciudat se traduce prin „în grădina Edenului”. Piesa a fost compusă de un Ingle în stare de ebrietate, căruia așa i-a ieșit în timp ce bea vin, după cum scrie The Guardian. 

Varianta completă a cântecului, care se întinde pe o durată impresionantă de 17 minute, a ocupat partea a doua a albumului cu același nume. Acest album a rămas în topul albumelor din SUA timp de 140 de săptămâni și a înregistrat vânzări impresionante, depășind patru milioane de exemplare vândute. De asemenea, o editare radio de doar trei minute a piesei a reușit să se claseze pe locul 30 în topul single-urilor.

După ce a acumulat o avere considerabilă datorită succesului trupei și a investit în proprietăți, inclusiv o fermă de 600 de acri, Ingle a recunoscut că nu este făcut pentru afaceri, după ce a descoperit că este dator Fiscului. La mijlocul anilor 70, a gestionat un parc pentru vehicule de agrement în Los Angeles, dar s-a întors în Iron Butterfly pentru a participa la diverse turnee până în ultima sa perioadă cu trupa, mijlocul anilor 90.

Foto: Getty Images/ Guliver.

Web radios